De kunst van het kiezen maakt gelukkig, is dat zo?

De kunst van het kiezen maakt gelukkig, is dat zo?

Geplaatst door Prinssynergy in Life, Lifestrategy, Veerkracht, Werkstress 24 jan 2019

Waarom is kunnen kiezen de sleutel tot geluk? Volgens een onderzoek van Paolo Verme is gelukkig zijn: “de mogelijkheid hebben om te kunnen kiezen vanuit vertrouwen in eigen kunnen” (interne locus of control).
 
Paolo Verme (professor Economie in Turijn en consultant Wereldbank) heeft dit onderzocht in 80 verschillende landen over de hele wereld. Volgens hem is het dus maar hoe je zelf de situatie beoordeelt: heb je het gevoel dat jij controle hebt over keuzes die je maakt, dan voel je je gelukkiger dan iemand die dat niet heeft.
 
Uit een ander onderzoek blijkt dat in Nederland een van de grootste stressfactoren op het werk bij mensen een “gebrek aan autonomie” is. Het gevoel hebben dat je niet of nauwelijks gebruik kunt maken van eigen keuzes en afhankelijk bent van anderen die zeggen wat je moet doen op je werk, hoe je het moet doen en wanneer je het moet doen. Geen wonder dat mensen daar ziek van worden.
 
Wanneer je als mens voortdurend het gevoel hebt dat je amper controle kunt uitoefenen op de manier waarop je je werk kunt doen (external locus of control) dan levert dit een “faalgevoel” en frustratie op. Je wordt er niet bepaald gelukkig van.
 
Maar hetzelfde geldt overigens ook voor diegenen die erin geloven dat geluk sterk afhangt van wat de situatie jou te bieden heeft en bijna helemaal bepaald wordt door het lot. Daarmee geef je je autonomie uit handen en laat je de wereld op je afkomen en laat je “iets” of “iemand” anders jouw geluk bepalen.
 
Binnen mijn eigen ontwikkelde methodiek van Het Nieuwe Ambitieus maak ik overigens gebruik van een mooi assessment instrument dat jou laat zien hoe de ‘locus of control’ specifiek bij jou invloed heeft op het maken van je keuzes (jouw denkstijl). Ik maak daarbij gebruik van Mindsonar (klik voor meer info).
 

Happiness is not something ready-made.
It comes from your own actions.
-Dalai Lama

Terugkomend op het thema geluk: de kunst van het kiezen maakt gelukkig. Wij zijn in staat als mens om ons vrij en gelukkig voelen omdat we kunnen kiezen, maar….. alleen als we ook controle kunnen uitoefenen op het resultaat van de keuze.
 
Daarom worden we niet perse gelukkiger van nóg meer producten waar we uit kunnen kiezen (bijvoorbeeld in een supermarkt).
Alsjeblieft niet, dan krijgen we daar juist weer keuzestress van.
 
De keuzemogelijkheid zelf maakt niet dus persé gelukkiger. Want het geldt alleen als we een keuze vanuit ons zelf ook als waardevol of als een bewuste meerwaarde ervaren (niet opgelegd of onder sociale druk). Het heeft alles te maken met je persoonlijkheid en je denkstijl.
 
Nog een interessante bevinding. Waar gelukskeuze ook mee te maken heeft is wat je als kind geleerd hebt over keuzes maken en invloed uitoefenen op het bereiken van persoonlijke doelen.
 
Kinderen die al heel jong mogen leren vertrouwen op hun vermogens en talenten en een leercurve ervaren vanuit een locus of control (growthmindset) zullen als volwassene beter in staat zijn om het resultaat van hun keuzes te bepalen. En dus meer geluk ervaren. Dit kun je op latere leeftijd altijd nog leren, zo blijkt uit het onderzoek van Paolo Verme, mocht je in je jeugd dit gemist hebben.
 
Vanuit Het Nieuwe Ambitieus pleit ik dan ook voor het stoppen met leven op de automaat. Maar in plaats daarvan keuzes maken vanuit eigenheid.
 
Iedereen heeft een eigen programma in zijn of haar leven. Leef daarom niet het programma van een ander maar kies zelf.
En voel je gelukkig..!
 
 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Post a comment