Een snufje aanzien, een theelepel roem….

Een snufje aanzien, een theelepel roem….

Geplaatst door Prinssynergy in Life, Lifestrategy, Mindfulness, Werkstress 17 dec 2018

Vandaag worden er weer Michelin sterren uitgedeeld.
Een spannende dag voor alle chefs die graag een ster willen(behouden)! Als je nog nooit een Michelin ster hebt ontvangen dan kan ik het me voor stellen dat het een compleet feest is als je hem dan krijgt uitgereikt.
 
Toch ervaart een chef kok van een restaurant met een of meerdere Michelin sterren naast het hebben van aanzien en roem ook extra spanning en stress door de ster.
Het is een grote druk op de schouders van de chefkok die sowieso al een expert en waarschijnlijk een rasperfectionist is.
Daarom is een nieuwe trend aan het ontstaan: het durven inleveren van je Michelin ster.
 
Top kok Jan Gaastra uit Drachten van restaurant Koriander bijvoorbeeld (al 20 jaar een Michelin ster!) besloot samen met zijn vrouw de Michelin in te leveren omdat ze inmiddels andere dingen uit het leven willen halen. Want als het werken voor een Michelin ster je wel een enorm veel aanzien oplevert maar te weinig persoonlijk geluk en voldoening… is het dan wel waard om er naar te streven? Wat zegt zo’n grote prijs dan nog voor de ontvanger?
 
Het is dapper om tegen de stroom in te handelen en zo’n prestigieuze ster in te willen leveren in ruil voor een gevoel van meer vrijheid, eigenheid en plezier. Als de gevolgen van het hebben van een Michelin ster niet meer past bij hoe je wilt werken en leven dat zit er maar een ding op: afstand doen.
 
“We willen meer ons zelf zijn,” zegt Jan Gaastra in een interview met Omrop Fryslân.
 
Dat er topchefs zijn die de zeer gewilde Michelinster willen inleveren geeft aan hoe we inmiddels aan het veranderen zijn en professionals niet persé op zoek zijn naar (kale) roem en erkenning.
 
Maar daarentegen zelf willen bepalen welk gevoel van voldoening en zingeving ze willen en meemaken in hun werk. Dat ze op eigen wijze kunnen ervaren op welke manier ze iets voor een ander kunnen betekenen. Dat is de persoonlijke verbinding kunnen voelen met je zelf, je klant, met je collega’s en met wat je doet.
 
Hoe mooi is dat…!
 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Post a comment