Geluk en de 9 ervaringen

Geluk en de 9 ervaringen

Geplaatst door Prinssynergy in Lifestrategy, Mindfulness, Veerkracht 18 dec 2018

Geluk…..Hoe werkt dat eigenlijk?
Professor Xing Zhanjun van de universiteit van Shandong in Jinan
deed onderzoek naar de beleving van geluk in China.
Hij was nieuwsgierig naar de cijfers en statistieken over dit thema. Allereerst spraken deelnemers aan het onderzoek over een zogenaamde basisvoorwaarde om welzijn te kunnen ervaren.
Bijvoorbeeld voldoende geld hebben om je rekeningen te betalen, een fijn huis, in een land wonen waar vrede en schoon drinkwater is.
Verder viel het hem op dat er negen specifieke gelukservaringen bestaan waar mensen gelukkig van worden.
Hier zijn ze:
 
1. De ervaring van een geestelijk gezond voelen waardoor je je kunt open stellen voor nieuwe ervaringen en een mentale balans terug kunt vinden als het wel eens moeilijk is.
 
2. De ervaring van een goede fysieke gezondheid. Wanneer je je prettig voelt in je lijf en weinig ziek bent geeft dat in de meeste gevallen een gevoel van welzijn en geluk. Mocht iemand toch ziek zijn dat zou de ziekte zelf niet de reden zijn van een gevoel van ‘unhappiness’, maar eerder het (negatieve) effect op het mentaal welzijn, aldus de deelnemers aan het onderzoek.
 
3. De ervaring van psychologische balans en het kunnen relativeren van onprettige situaties. Dus: niet jaloers zijn maar jezelf en de situatie accepteren zoals die zich presenteert zonder te klagen. Eerlijkheid naar jezelf toe en pragmatisch zijn is een belangrijke component voor het ervaren van geluk volgens de deelnemers aan het onderzoek.
 
4. De ervaring van aanpassen in relaties. Hoe meer je in staat bent om je flexibel op te stellen zodat je je kunt aanpassen -zonder aan jezelf voorbij te gaan- des te meer geluk mag je ervaren. Harmonie bewaren, fouten erkennen, het vermijden van cynisme en het gebruiken van passende humor zijn goede indicatoren voor de ervaring van geluk in relaties.
 
5. De ervaring van familiegevoel. Wanneer je een familie hebt (echt of een vriendenkring die je een familiegevoel geven) om op terug te vallen geeft dat een gevoel van geluk en warmte. In China heeft “thuis” nog steeds een belangrijke betekenis van een saamhorigheidsgevoel.
 
6. De ervaring van zelfvertrouwen voelen in contact met anderen. Buiten de boot vallen in de maatschappij wordt als bijzonder stressvol ervaren. We willen heel graag ergens bij horen. Tegenwoordig vallen steeds meer sociale ondersteuningssystemen uit elkaar en we zien elkaar steeds minder (behalve misschien online). Maar als je jezelf mag ontwikkelen in een waardevol sociaal netwerk is dat goed voor het gevoel van welzijn en geluk, volgens de deelnemers aan het onderzoek.
 
7. De ervaring van zelfacceptatie. In staat zijn om jezelf te accepteren met al je goede en minder goede eigenschappen maakt je tolerant ten opzichte van jezelf en zorgt voor een positieve kijk op wie je bent en mag zijn. Het is een volwassen manier van naar jezelf kijken wat dan ook weer kan zorgen voor de mogelijkheid om boven jezelf uit te stijgen in je leerproces (groei) als mens.
 
8. De ervaring van het hebben van doelen en persoonlijke waarden. Wanneer iemand heldere overtuigingen heeft kan het hem/haar helpen om doelen te stellen die passend zijn. Zelfs de saaie “opdrachten” in het leven kan iemand dan met een gevoel van tevredenheid doen omdat het “waarom” ervan duidelijk is.
 
9. De ervaring van groei en vooruitgang. Wanneer je het leven kan benaderen vanuit een perspectief van constante persoonlijke groei en leermomenten, is het veel makkelijker om positief en gelukkig in het leven te staan. Het helpt om tegenslagen te overwinnen en door te gaan op de momenten dat het zwaar voelt.
 
Welke van de 9 spreekt jou het meeste aan?
 
Bron: The world Book of Happiness, Leo Bormans
 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Post a comment