Heb jij al een obstakel-ritueel?

Heb jij al een obstakel-ritueel?

Geplaatst door Prinssynergy in Lifestrategy, Veerkracht, Werkstress 04 okt 2018

Je bent ondernemend en professional en je hebt grote plannen.
Je denkt dat je er achter bent hoe het moet en je gaat als een speer!
Totdat ….. je al gauw tegen een gigantisch probleem of obstakel oploopt.
Wie heeft die wet bedacht? Want het lijkt wel automatisch iets wat je kunt verwachten, wat er gewoon bij hoort..!
Een geheime code op weg -via tegenslagen- naar succes.
 
Terwijl je in reclame’s voor de gek gehouden wordt met de droom van “smooth sailing” (als je hun dienst of product maar gebruikt) is het echte leven toch net even wat anders.

Succesvolle mensen -zowel zakelijk als prive- heb ik tot nu toe niet horen zeggen dat alles zo makkelijk ging.
Sterker nog: ze hebben meestal enorme gevechten moeten leveren met zichzelf en hun omgeving. In het Amerikaans wordt dit ook wel The Journey genoemd. Vooral bekend van de Talentshows trouwens. Het gaat over de reis naar je succes of je overwinning.
 
Feit: doordat je tegen obstakels en jezelf aan loopt kom je in conflict met je omgeving en waar je in gelooft. “Gaat het allemaal wel de goede kant op”, vraag je je dan af. Het is een ongelooflijk naar gevoel. Richting onthutsend. De kunst is om niet in paniek te raken. Of je kop in het zand te steken. Gebruik dit moment. Het zorgt er voor dat je nog scherper gaat sturen op wat heel typisch bij jou hoort. Het zorgt er voor dat je opnieuw goed onderzoekt waar de zwakke plekken of blinde vlekken zitten.
 
De Marine Corps USA trainen daar keihard voor. Je zou kunnen zeggen dat voor hen obstakels overwinnen de enige weg is naar glorie. Ze zijn voorbereid en altijd in training.
 
Het helpt dus als je traint voor teleurstelling. Klinkt dat gek? Voor mij inmiddels niet meer.
Het helpt je enorm als je door hebt en begrijpt dat tegenslag een onderdeel is van de reis naar jouw overwinning. Het hoort bij het leven als je stappen zet.

Het motto van de US Marine Corps is bijvoorbeeld: Improvise, Adapt, Overcome. Dat is een mindset die er voor zorgt dat je altijd (ALTIJD dus) weet hoe jij specifiek om kan gaan met fysieke en mentale tegenslagen.
Wat er ook op je pad komt: je bent voorbereid op hoe het voelt. Je durft in actie te komen en te improviseren om er uit te komen. Een getrainde US-Marine laat zich niet verrassen en overrompelen door chaos en pijn, maar gaat meteen aan de slag: Improviseren, aanpassen, overwinnen. Dit vraagt wel de nodige oefening.
 
Hier zijn 4 tips:
 
1. Accepteer dat je uit je comfortzone geduwd wordt door de tegenslag. Je instinct zal je willen verleiden om je terug te trekken en te wachten totdat het overwaait. Je wilt als het ware bijna letterlijk de veiligheid opzoeken . De comfortzone is niet het gebied waar de overwinning zit. Dus onderdruk de neiging om in emotie te blijven hangen en kom in beweging zodra je merkt dat het kan.
 
2. Durf te voelen wat het met je doet. Raak niet in paniek maar neem de tijd om te ervaren wat er over je heen komt terwijl je met ademhalingsoefeningen en gedachteoefeningen afstand neemt om jezelf te observeren en bij te sturen. Dit is heel belangrijk. Dit kun je leren! Ik nam daar vroeger nooit de tijd voor (ik had het stomweg nooit geleerd) en sloeg dit gedeelte over. Met als gevolg dat ik het later toch weer ging voelen en opnieuw aan de slag moest omdat de overwinning “onaf” was.
 
3. Train je brein en daag jezelf uit. Door rekening te houden met tegenslag en obstakels kun je je brein trainen om niet uit het veld te worden geslagen. Bedenk bijvoorbeeld een zogenaamd obstakelritueel dat je uitvoert als je tegenslag ervaart en oefen dit juist op de momenten dat het goed met je gaat. Een obstakelritueel kan bijvoorbeeld zijn dat je in plaats van in paniek te raken een wandeling doet terwijl je een motiverend gesprek met jezelf voert. Een ritueel met beweging erbij is het beste. Oefen dit…!
 
4. Weet waar je in gelooft. Ontwikkel een strategie die overeenkomt met de waarden die jij nastreeft in je leven. Schrijf een manifest over wat jou motiveert en waar jij in gelooft zodat je te allen tijde terug kunt vallen op de basisdrijfveren die jou een positieve “schoponderdekont” kunnen geven om vol te houden. De persoonlijke strategie die je kiest om tegenslag het hoofd te bieden is gebaseerd op jouw manifest, jouw waardensysteem. Daarom is het zo persoonlijk. Daarom is het zo krachtig.
 
Heb jij al een obstakelritueel of een tegenslag strategie? Wat is het? Laat het me weten, zet het hier onder in de comments, ik ben daar heel benieuwd naar.
 
Kijk hieronder naar de video van het blog:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Post a comment