Week van de werkstress: hyper, zombie of in de zone?

Week van de werkstress: hyper, zombie of in de zone?

Geplaatst door Prinssynergy in Lifestrategy, Veerkracht, Werkstress 16 nov 2016

Het is de Week van de werkstress.
 
Wat doe jij met je energieniveau? Heb je totaal geen last van werkstress? Dan zit je in de juiste zone (zie onder).
Als je wel last hebt van werkstress…
Hoe ben je daar mee bezig?
Veel van de werkstress komt van het feit dat de werksituatie totaal niet aansluit bij jou.
Een werksituatie sluit bijvoorbeeld niet aan bij iemand wanneer je gevraagd wordt vanwege bepaalde specifieke talenten maar het alléén mag uitvoeren op een manier die handig is voor het bedrijf….. maar niet specifiek voor jou.
 
Misschien ben je ooit enthousiast als ondernemer gestart maar ben je veel meer met andere dingen bezig (bijvoorbeeld papierwerk) dan met het ondernemen.
 
Stel, je bent bijvoorbeeld een absoluut toppertje in het oplossen van problemen op een bepaald gebied (specialist) maar mag alleen werken volgens vooraf bepaalde bureaucratische afspraken die veel tijd, ergernis en onnodige beslommering kosten.
Denk maar eens aan zorgprofessionals en onderwijsprofessionals om maar een paar te noemen.
 
Onze technische standaard mag dan wel 21e eeuws zijn maar de werkwijze in organisaties is meestal 20e eeuws. En wat dacht je van het gedachtegoed dat uit de 19e eeuw afkomstig is waar management in de praktijk nog steeds op gebaseerd is.
Bevlogenheid en energie is heel natuurlijk voor ondernemende professionals. We zijn gek op wat we doen!
 
Werkstress ontstaat vaak al veel eerder dan wanneer het zich laat zien en heeft meerdere oorzaken. Werkstress ontstaat bij een verkeerd energiegebruik, een verkeerde werkplek, een verkeerde teamsamenstelling, een verkeerd gekozen ambitie, een onverwachte en onverwerkte teleurstelling.
 
Wanneer de uitdaging niet meer past bij ons als persoon ontstaat disbalans en kom je terecht in een energie slurpend energielek.
Weg is de bezieling, de bevlogenheid……
 
Hans van der Loo beschrijft in zijn boek “We hebben er zin in!”, 4 energiezones waar we ons in zouden kunnen bevinden:
zinzone
 
 
De Hyperzone.
De Hyperzone is een hectische drukke zone waarin onderlinge concurrentie en het aftroeven een grote rol spelen. Van deze zone moet je niet verwachten dat persoonlijke ontwikkeling voorop staat, het resultaat en economische groei is erg belangrijk.
 
De Zombiezone
De Zombiezone is een zone waarin gewerkt en gedacht wordt volgens vaste en voorspelbare patronen. De energie ie letterlijk weggezogen en men komt verlamd over. Vanuit deze zone moet je bijvoorbeeld geen klantgerichtheid verwachten, wel paarse krokodillen. Doe vooral geen moeite.
 
De Comfortzone
De Comfortzone is een gezellig en warme energie waarin positiviteit, sfeer en oppervlakkigheid centraal staat. Van deze zone moet je niet verwachten dat afspraken nakomen als essentieel wordt gezien. Meedoen is belangrijker dan winnen. Have fun!
 
De Zinzone
De Zinzone is een energie die past bij de groeifase, de ambitie, zingeving en de persoon. Het is een zone waarin energie vrijkomt en waarin jij het gevoel hebt dat je ertoe doet en resultaten behaalt waar je in gelooft.
 
————————————-
Misschien heb je al een idee in welke zone jij je het meest bevindt…..
Hoe zou je het vinden als je wist hoe je in de Zinzone terecht zou kunnen komen (en blijven)?
 
 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Post a comment